Dnes je 30. apríla a meniny má Anastázia

Kriticky ohrozené živočíšne druhy na planéte. Časť druhá.

2. februára 2018

Nachádzajú sa na Červenom zozname a vo voľnej prírode či v rezerváciách sa ich nachádza už len zopár. Ak sa situácia nezlepší, stanú sa čoskoro minulosťou.

Minulý piatok sme vám predstavili prvých 9 zo skupiny 18 kriticky ohrozených živočíšnych druhov, ktoré takto na svojom Červenom zozname klasifikovala Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) aj Svetový fond na ochranu prírody (World Wide Fund for Nature – WWF). Dnes našu mini encyklopédiu doplníme a zoznámime vás s ďalšími druhmi, ktoré sú „poslednými Mohykánmi“ v zvieracej ríši.

Zdroj: www.endangeredearth.com

Saola

Predstavujeme vám Ázijského jednorožca. Saola je jedno z najzriedkavejších a najzáhadnejších zvierat na svete. Ide o vietnamskú lesnú antilopu, ktorú pri spoločnom prieskume WWF a vietnamského ministerstva lesného hospodárstva v roku 1992 objavili výskumníci v lesoch na severe krajiny. Saola bola prvým novoobjaveným druhom veľkého cicavca za viac ako 50 rokov a považujú ju za najzaujímavejší objav v 20. storočí.  Jej typickým znakom sú dva nezvyčajne dlhé rohy s ostrým zakonenčením. V zajatí sa nenachádza ani jediná a nikto nevie aká je jej populácia vo voľnej prírode.

Zdroj: www.wikimedia.com

Tiger čínsky

Mnohí z prírodovedcov boli až do minulého roka presvedčení, že ide už o celkom vyhynutý druh. Ubehlo totiž 25 rokov, odkedy ho vo voľnej prírode videli naposledy. V roku 1950 sa hovorilo približne o 4 000 ostávajúcich jedincoch. No v ďalších dekádach bola väčšina z nich ulovená ako škodná. Až  roku 1979 čínska vláda ich lov zakázala. No stalo sa tak zrejme 5 minút po dvanástej. V roku 1996 tvorilo populáciu čínskeho tigra odhadom len 30 až 80 jedincov. V súčasnosti ich vedci považujú za funkčne vyhynutý druh.

Zdroj: www.aboutanimals.com

Slon sumatranský/ ázijský

Súčasnú populáciu tvorí zhruba 2 200 až 2 800 týchto slonov. Slona sumatranského by sme mohli považovať za akéhosi kočovného záhradníka. Živí sa rôznymi druhmi rastlín a počas svojho putovanie, zahrabáva do zeme ich semienka. Tak prispieva k vytváraniu zdravého lesného ekosystému. Bohužiaľ, jeho počty v dôsledku pytliactva rýchlo klesajú. Nachádza sa prevažne v lesoch na Sumatre a Borneu.

Zdroj: www.flickr.com

Orangutan sumatranský

Odhaduje sa, že na svete ostalo už len 7 500 sumatranských orangutanov. Zdieľajú spoločný životný priestor s ďalšími kriticky ohrozenými druhmi, so slonmi, tigrami a nosorožcami v oblastiach Sumatry a Bornea. Niekedy veľká populácia týchto orangutanov obývala celý sumatranský ostrov a tiež ostrov  Jáva. Väčšinu času trávia tieto živočíchy v korunách stromov a na zem schádzajú len ak je to nevyhnutné. Ich najobľúbenejšou pochúťkou sú figy.

Zdroj: www.wikimedia.org

Nosorožec sumatranský

Je najmenším zo všetkých druhov nosorožca a jediným s dvoma rohmi v Indonézii. Aj keď sa mu podarilo prežiť o čosi lepšie, než jeho Jávskemu príbuznému, je momentálne väčšmi ohrozený pytliactvom. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa jeho populácia aspoň stabilizovala a za posledných 15 rokov sa v zajatí reprodukovali len dve samice. Celkovo ich ostalo už len 100.

Zdroj: www.pixabay.com

Tiger sumatranský

Predpokladá sa, že na svete prežilo ešte 400 až 500 týchto tigrov. Sú najmenšie, z preživších tigrovitých šeliem na svete a od ostatných sa líšia hrubými čiernymi pruhmi na svojej sýto oranžovej srsti. Posledné jedince prežívajú v odľahlejších  častiach ostrova Sumatra. Aj keď v Indonézii hrozí lovcom tigrov súd a odňatie slobody a aj napriek všetkým ochranárskym opatreniam, čierny trh s časťami tiel týchto zvierat a produktmi z ich kože sa naďalej udržiava. Nielen na Sumatre, ale aj v ostatných častiach Ázie.

Zdroj: www.wikimedia.com

Vaquita

Vaquita marina je v doslovnom preklade sviňucha kalifornská, no častejšie sa využíva slovné spojenie morská kravička, „morská panda“ či „mini delfín“. Veľa ľudí možno ani nevie, že takýto druh existuje. A hoci sa vedcom podarilo ju objaviť len v roku 1958, čelíme dnes jej vyhynutiu. So svojím skromným počtom 30 jedincov, predstavuje najzriedkavejšie sa vyskytujúceho morského živočícha. Vaquita je endemický druh, čo znamená, že sa nachádza len na jedinom mieste na svete, v Mexickom zálive pri Kalifornii. Tu sa stáva obeťou nelegálneho rybolovu v chránenej časti tohto zálivu.

Zdroj: www.ashlandmarinebio.blogspot.sk

Sviňucha tuponosá Yangtze

Yangtze, najdlhšia rieka v Ázii bola jednou z dvoch riek, v ktorých žili dva druhy jedinečných delfínov, sviňuchy tuponosej a delfína Baiji. Delfín Baiji sa v roku 2006 stal predstaviteľom prvého, ľudským pričinením vyhladeného druhu delfína na svete. Teraz hrozí rovnaký osud aj miestnej sviňuche tuponosej. V Yangtze pláva už len 1 000 až 1 800 jedincov.

Zdroj: www.flickr.com

Gorila nížinná západná

Je skutočne paradoxné, že najpočetnejší a najrozšírenejší druh gorily, uzatvára zoznam kriticky ohrozených živočíšnych druhov. Jej presný počet nie je známy, pretože obýva najhustejšie a najvzdialenejšie časti dažďového pralesa v Afrike. Každopádne, v dôsledku chorôb a pytliactva sa ich populácia za posledných 20 až 25 rokov zmenšila o viac než 60%. A aj keď sa tieto gorily momentálne nachádzajú v jednej z najbezpečnejších lokalít krajiny, vedci predpokladajú, že na to, aby sa ich populácia zotavila, bude potrebných asi 75 rokov.

Čo môžeme urobiť my? Ak nie ste práve aktívnym ochranárom, môžete napríklad sledovať a podpisovať petície, ktoré spúšťa WWF či Greenpeace každý rok. Prípadne môžete tieto organizácie finančne podporiť alebo si, dokonca za určitý poplatok adoptovať zvieratko. Viac informácii o možnostiach adopcie nájdete na stránke WWF.

Zdroj:
www.worldwildlife.org

Titulné foto:
Flickr by Thedigme



zobraziť dalšie