Dnes je 30. apríla a meniny má Anastázia

Klietkový chov nosníc – prečo žiadať jeho úplný zákaz

27. februára 2019

Predstavte si, že ste natlačený v telefónnej búdke s ďalšími 10 ľuďmi a musíte v nej urobiť ešte čosi viac, než prežiť. Klietkový chov je skutočným naplnením tejto predstavy.

Nijako nepreháňame. Životný priestor sliepok, chovaných v klietkach je len trochu väčší ako hárok kancelárskeho papiera. Od roku 2012 je síce vo všetkých krajinách EÚ platný zákaz chovu nosníc v neobohatených klietkach, no ani tie nemôžu naplniť prirodzené potreby sliepok.

Zdroj:
www.flickr.com

Klietkový chov na Slovensku

Zmeny prebiehajú v rôznych krajinách rozlične rýchlo. Slovensko sa zatiaľ v kvalite života sliepok radí na posledné miesta v EÚ. V klietkach u nás žije zhruba 6 miliónov sliepok. Väčšina vajec na pultoch našich obchodov pochádza z tohto chovu (až 9 z 10).

Ľubomír Urban, tlačový tajomník Únie hydinárov, uviedol pre denník SME, že slovenské hydinárne používajú na chov obohatené klietky s rozlohou najmenej 1,5 m2. Tu je „ubytovaných“ 20 nosníc. Na jednu sliepku tak pripadá zhruba 750 cm2. Do roku 2012 to bolo len 550 cm2 (hárok papiera vo formáte A4 ma 623,7 cm2).

Oproti menším a neobohateným, sú nové klietky vybavené osvetlením, bidlom, klimatizáciou. Sliepky v nich majú podľa hydinárov a veľkochovateľov ľahký prístup k jedlu a vode,  a teda aj kvalitný život.

Keďže úprava chovných systémov predstavovala pre hydinárov značnú investíciu a životnosť novej technológie sa odhaduje na 15 rokov, existuje podľa Urbana len malá pravdepodobnosť, že do roku 2027 dôjde v našej krajine k nejakým výrazným zmenám.

Zdroj:
www.pixabay.com

Prečo ide o najrozšírenejší spôsob chovu?

Ako inak, prvoradý je aj v tomto prípade ekonomický faktor a efektivita. Logika trhu velí na čo najmenšom priestore, s čo najmenšími nákladmi, dosiahnuť čo najvyšší profit. V halách sú tak v radoch a na sebe naukladané klietky so živými mašinkami na vajíčka. Keďže sa takmer nehýbu, nepotrebujú nosnice ani veľa krmiva. Prirodzené potreby zvieraťa sú potlačené. Ich úlohou je prežiť a zniesť čo najviac ako sa dá.

Prečo ho celkom zakázať?

Už samotná redukcia zvieraťa na živý stroj by mala byť dostatočným dôvodom, prečo by takýto chov nemal vôbec existovať. No pozrime sa na vec trošku bližšie.

Zdroj:
www.pxhere.com

Prirodzené potreby

Medzi inštinktívne správanie sliepok patrí hrabanie sa v zemi, prechádzanie sa, rozťahovanie a mávanie krídlami, vyskakovanie na vyvýšené miesta v prípade núdze, napadnutia či pocitu ohrozenia, bezpečné hniezdenie či kúpanie sa v prachu. Je zrejmé, že na 750 cm2 je takmer všetko z tohto nemožné. Sliepky v klietke nepoznaj slnečné svetlo, čerstvý vzduch, zem ani pokoj. V hale, kde je niekoľko desiatok tisíc jedincov nič také neexistuje. U zvierat sa prehlbuje frustrácia, ktorá vedie k extrémnemu chovaniu, agresii či dokonca kanibalizmu. Častým prejavom stresu je aj vypadávanie či strata peria, zlomeniny a poruchy príjmu potravy.

Zobáky

Aby sa čo najviac zamedzilo stratám a poškodeniam na majetku hydinární, už v prvých dňoch života sa sliepkam zvykne odrezať či spáliť špička zobáka. Nezabráni to síce samotnej agresii, ale zníži sa riziko uďobania zvieraťa k smrti.

Iba sliepky

Nosnice sú samozrejme vždy sliepky. Mužskí potomkovia, ktorí sa v hydinárni vyliahnu sú po jednom dni (potrebnom na určenie pohlavia) utratení. Kurčatá zvyknú byť otrávené plynom, či zaživa vhodené do mlynčeka. Na chov mäsa sú odrody budúcich nosníc nevhodné.

Krmivo

Kŕmne priemyselné zmesky majú ďaleko od rastlinných kuchynských zvyškov, trávy, červov a chrobákov. Práve preto sa do nich pridávajú antibiotiká a antibakteriálne zložky, ktoré majú nosnice udržať zdravé a produktívne.

Výkaly

Nestrávené antibiotiká sa dostávajú do slepačích výkalov, ktoré v ďalšom štádiu slúžia ako poľnohospodárske hnojivo. Takto sa ATB dostávajú do pôdy a podzemných vôd. Výkaly však ohrozujú aj sliepky, ktoré žijú na nižších poschodiach. Môžu ich popáliť, keďže obsahujú amoniak.

Vajcia

Je hádam zrejmé, že kvalita života nosníc sa odzrkadlí aj na kvalite ich vajec. Klietkové majú menej živín, nižší obsah omega 3 mastných kyselín aj vitamínu E.

Alternatívy

Ideálnym spôsobom chovu s najkvalitnejšími vajíčkami je permakultúrny chov. Tomuto sa najviac približujú vajíčka s označením bio (organické). Sliepky majú dostatok voľného výbehu v prirodzenom prostredí. Ich krmivo neobsahuje priemyselné produkty ani antibiotiká. Vajíčka od sliepok z voľného výbehu sú takisto kvalitné, no môže sa stať, že nosniciam sú podávané antibiotiká. Podstielkový chov je rozhodne lepší ako klietkový, ale ide rovnako o chov v halách.

Voľba je vecou presvedčenia

Vajíčka z klietkového chovu sú najlacnejšie a nakupujú najviac. Samozrejme, nie každý si môže dovoliť vajcia v BIO kvalite. No je potrebné, aby si čo najviac ľudí uvedomilo širší kontext svojej spotrebiteľskej voľby.

V súčasnosti už našťastie existuje tlak verejnosti a organizácii nielen na jednotlivého spotrebiteľa či hydinára, ale aj na veľkých odberateľov a medzinárodných výrobcov. Klietkový chov je celkom zakázaný v Rakúsku a mizne pomaly aj z ďalších vyspelých krajín. Pridať by sa preto malo aj Slovensko. Možno sa tak udeje aj vďaka petícii s názvom Viac neznesiem, ktorú k dnešnému dňu podpísalo 16 589 Slovákov.

Zdroje:
www.viacneznesiem.sk
www.ekonomika.sme.sk
www.regenerative.com

Titulné foto:
Pixabay

 

 

 

 

 

 



zobraziť dalšie