Dnes je 30. apríla a meniny má Anastázia

Zara preradzuje rýchlosť, z fast na slow

26. júla 2019

Vzhľadom na rozšírenosť značky a jej masovú produkciu šatstva, obuvi a doplnkov ide o pozitívnu správu, i keď zatiaľ ide do veľkej miery len o verejné predsavzatia.

Podobne ako ďalšie populárne módne značky (Bershka, Pull&Bear atď.), aj Zara už zložila sľub trvalej udržateľnosti svojej módnej produkcie, ako o tom pre týždňom informovalo vedenie Inditexu na svojom každoročnom generálnom mítingu. Do roku 2025 budú všetky látky – bavlna, ľan aj polyester, len z trvalo udržateľných zdrojov, organické alebo recyklované. Vzhľadom na rozšírenosť značky a jej masovú produkciu šatstva, obuvi a doplnkov ide o pozitívnu správu, i keď jedným dychom si dovolíme dodať, že ide zatiaľ ide do veľkej miery len o verejné predsavzatia.

Zdroj: www.flickr.com

Inditex – gigant fast fashion

Spoločnosť Inditex je jedným z najväčších dodávateľov populárnej „rýchlej“ módy na tejto planéte. Pod jej kompetenciu spadajú pobočky ôsmych značiek – okrem troch vyššie uvedených sú nimi Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Zara Home a Uterque. Spoločnosť, ktorá začala v roku 1963 údajne ako malý rodinný podnik, dnes predáva svoje produkty v 202 virtuálnych online predajniach, vo viac ako 7000 kamenných obchodoch po celom svete. Jej minuloročný obrat bol 26,15 miliárd eur a čistý zisk 3,44 miliárd eur, pričom spoločnosť zaznamenáva dlhodobý nárast.

Práve značka Zara, bola prvou značkou, s ktorou Inditex vplával do vôd svetového obchodu, a to z malého obchodu v prímorskom španielskom meste A Coruña. Dnes má Zara okrem silného online predaja aj  96 kamenných predajní po celom svete.

Zdroj: www.inditex.com

Vo svojom vystúpení hovoril riaditeľ Inditexu, Pablo Isla, o digitálnej transformácii a transformácii k trvalej udržateľnosti nielen v prípade Zary ale všetkých 8 značiek. Trvalá udržateľnosť je podľa neho dlhodobou výzvou a úlohou a ich spoločnosť sa ju snaží naplniť a postupne do nej zaangažovať aj všetkých svojich dodávateľov.

Konkrétne opatrenia a kroky

Zara bola jedným z prvých obchodných reťazcov, ktorý balil nákupy svojich zákazníkov do papierových tašiek. Do roku 2020 chce Inditex eliminovať používanie plastových tašiek vo všetkých svojich dcérskych spoločnostiach a na všetkých pobočkách.

Do roku 2023 by mali byť z predajní odstránené aj všetky jednorázové plasty, určené na komerčné účely.

Ešte v tomto roku sa zdvojnásobí počet oblečenia s označením „Join Life“. Ide o kampaň v rámci ktorej sú identifikované produkty, vyrobené z kvalitnejších a environmentálne zodpovednejších materiálov, než z akých sa fast fashion obyčajne vyrába. Ide napríklad o už spomínanú organickú bavlnu a recyklovaný polyester.

Recyklačné kontajnery

Od nasledujúceho roka budú súčasťou Zara obchodov aj kontajnery, určené na zber starého oblečenia. To sa spracuje a znova použije na výrobu nového tovaru. V súčasnosti, v rámci sledovania cieľov programu Zero Waste, recykluje alebo znovu použije Inditex 88 percent svojho odpadového materiálu. Ďalším krokom bude vytvorenie recyklačného systému pre všetky obalové materiály, aj tie, ktoré sa použijú pri preprave a inštalácii tovaru na predajniach – kartónové boxy, všetok recyklovateľný plast, vrátane vešiakov a ochranných štítkov.

Trend recyklačných programov sa čoraz viac šíri aj vo fast fashion produkcii a svoju podporu nachádza aj v politických kruhoch.

Každá takáto iniciatíva je vítaná vzhľadom na to, že ešte stále vzniká nezmyselné enormné množstvo nového (cenovo dostupného) oblečenia.

Zdroj:
www.bbc.com
www.inditex.

Titulné foto:
Wikimedia



zobraziť dalšie